Sunday, 6 September 2015

Kuvia, liikennettä ja Kutaa

En ole ottanut Balin huonoja puolia mitenkään erityisen raskaasti ainakaan vielä. Ehkä omalla kohdalla häiritsivin kulttuuriero on myöhästely ja ajan ymmärryksen puuttuminen kaikilta paikallisilta. Muuten tämä hitaampi ja kärsivällisempi tapa elää sopii ainakin vielä minulle todella hyvin. Jo toisena koulupäivänä tuli ilmoitus, että viimeiset tunnit peruttu, koska "misunderstanding".

Meidän kampukselta

Kouluruokaa

Koulussa tulee aina olla polvet, olkapäät ja varpaat peitetty. 
Kun tulimme saarelle, oli ensivaikutelma liikenteestä aika hullu. Mitään liikennesääntöjä ei tuntunut olevan ja kaikki ajoi mihin tahansa koska tahansa. Nyt kun olen ajellut päivittäin tuolla joukossa, huomaan, että kyllä siinä onkin logiikka. Näillä on ihan omanlainen kulttuuri liikenteessä, aivan erilainen kuin länsimaissa, mutta uskon alkavani ymmärtämään sitä. Autot liikkuvat onneksi aika hitaasti, koska skootterit niiden ympärillä pyörii kuin muurahaiset. U-käännöksiä saa tehdä missä tahansa kunhan vähän tööttää. Muutenkin tööttiä käytetään ei pelkästään siihen suomalaiseen "yritä edes ajaa" tyyppiseen tilanteeseen, vaan esimerkiksi "varo, tulen aivan juuri ohitsesi todella läheltä" tai "varo, ajan väärään suuntaan" tai "varo, aion jättää autoni/skootterini nyt tähän keskelle niin sanottua moottoritietä". Se tuntuu toimivan täällä hyvin.

Samalla tavalla kuin ilmeisesti kaikkialla Aasiassa, me länsimaalaiset ollaan joillekin todella erikoinen näky. Ihmiset saattavat tulla kysymään saako ottaa kuvan meidän kanssa ja sitten poseerataan jokaisen seurueen ihmisen kanssa erikseen, vaikka olisi sitten kuinka bad hair day tai palanut naama. Välillä huomaan, kun joku ottaa liikenteessä autosta puhelimella kuvia minusta, kun ajan vieressä skootterilla. Mietin muutaman kerran, että olisiko sittenkin pitänyt värjätä tukka mustaksi ennen tänne tuloa.

Meillä oli eilen meidän järjestön Asia Exchangin järjestämät ice breaking partyt. Juhlat järjestettiin Kutalla isolla klubilla missä on uima-allas, johon saa hyppiä ylemmiltä kerroksilta. Oli mukavaa tutustua uusiin luokkakavereihin ja uusiin ihmisiin, Aiemmin kirjoitin, ettei olla oikeastaan oltu Kutalla. Eilen oltiin ja minun ei tarvitse sinne kovinkaan usein mennä. Paikka on omalla tavalla hieman pelottava. Ilmeisesti eilisen illan aikana varmaan lähemmäs kaksikymmentä Asia Exchangin opiskelijan puhelinta varastettiin. Ilta oli silti hauska ja opettavainen.
Tänään vierailimme Uluwatussa upealla rannalla. Tälle kyseiselle rannalle oli yli tunnin matka skootterilla, joten tuskin tullaan siellä kovin usein käymään. Tällainen rennon sunnuntain vietto sujui siellä kuitenkin hyvin.
No comments:

Post a Comment